Bibliotekarier är bäst – som om vi inte redan visste!

Idag kom ett roligt inlägg från Jakob Harnesk på Biblist – den e-postlistan innehåller ibland guldkorn. Bibliotekarier rankas i en dansk undersökning som bästa yrkeskategori när det gäller IT-kompetens för den offentliga sektorns behov. Vi kommer före ingenjörer och ekonomer. Men allt det där vet vi ju redan. Det är bara alla andra – utanför biblioteksvärlden – som inte vet. För vi har ju inte talat om det ju!

På en fest nyligen fick jag en fråga. Som bibliotekarie får man ofta frågor som utkristallirerar sig i ungefär två kategorier. Den ena kategorin handlar om att personen man talar med aldrig har träffat en bibliotekarie ”på riktigt” förut, i alla fall inte på fest, och hon eller han försöker desperat komma på något klyftigt att säga som inte avslöjar okunskapen alt. fascinationen. Det kan bli något i stil med ”Jag har hört att ni har börjat jobba mycket med datorer på biblioteken nuförtiden…?”

Den andra kategorin vill gärna berätta att hon eller han läser väldigt mycket. ”Jaa.. alltså, fast jag lånar inte böckerna på bibliotek då… Ja, kan du förresten säga vad DU tycker att man SKA läsa??”. Här är det lättare att svara, jag struntar högaktningsfullt i hur mycket eller vad vederbörande läser – gör som du vill, liksom. Men ibland vill personen inte nöja sig med en så nonchalant kommentar, då kan det bli jobbigt och tjatigt. 

Det känns som ett enormt kunskapsglapp mellan vad vi tycker att folk bör veta om bibliotekarieyrket och vad folk egentligen vet. Och det är vårt eget fel att vi inte berättar. Dessutom är vi väldigt få i förhållande till många andra yrken, t ex lärare eller busschaufförer. Vi är bara 6-7000 i Sverige. Det är en tuff utmaning att göra oss mer kända, och att lämna den socialt hämmade bokmalsstereotypen bakom oss.