Små bibliotek och unkna budskap

På måndag avslöjas de tre nominerade inför Årets bibliotek! Jag sitter inne med vilka de är, but my lips are sealed 🙂Drömparken

Jag minns förra året såhär dags, då hade vi precis fått veta att vi, alltså Håbo bibliotek där jag arbetade då, var nominerade. Det blev fest och en speciell vinnarlåt (till melodin Familjelycka av Bernt Staf) som i olika konstellationer framfördes åtminstone två gånger i Bålstatrakten. En höjdare! Vi fick väldigt bra respons från våra låntagare och satsade friskt på VIP-kvällar med mera under våren/hösten. Tyvärr vann vi ju inte, men det var s a s ändå ”kul att komma fram”. En spännande tid återstår för de nominerade! Jag hejar av princip på små bibliotek med begränsade resurser som ändå lyckas åstadkomma mycket.

En sommaridyll är idag min lilla stad vid Mälaren. Vi har promenerat längs ån och de nyuppförda parkerna. Plötsligt fångas mitt öga av ett klistermärke med varningstecken, som sitter på en av informationsskyltarna vid en buske. Yttrandefrihet!, skriker märket om. ”Vi är det enda parti i Sverige som värnar rätten att säga vad man tycker!”, hälsar Nationalsocialistisk Front. Fy fasen, hur länge har märket suttit där? Det är inte helt nytt kan jag konstatera när jag börjar skrapa i kanterna för att få loss skiten. Och så tänker jag på att faran är inte de onda, faran är den stora majoriteten som inte bryr sig. Det har jag hört någonstans, så jag ger mig inte förrän budskapet är utplånat. Yttrandefrihet är en av de viktigaste principer vi har, men den ska inte användas för att hetsa mot och förtrycka vissa grupper av människor. För den som vill bilda sig en egen åsikt om nationalsocialismens historia och följder, går det bra att besöka närmaste bibliotek.

Update 18 juni: Nu är det lugnt att avslöja de nominerade till Årets bibliotek!

Annonser

2 thoughts on “Små bibliotek och unkna budskap

  1. Fantastiskt lustigt att du verkar ta bort märket bara för att du ”hört någonstans” att det är viktigt att den stora majoriteten bryr sig. Intressant är VAD den stora massan ska bry sig om och agera mot. Man ska tydligen fängsla personer (som inte hetsar eller förtrycker utan för att de påpekar faktiska omständigheter)men man ska inte bry sig om allvarliga samhällsproblem eller diskutera vad de kan ha för grunder. (Åtminstone inte om man kommer till politiskt inkorrekta slutsatser) För den som vill bilda sig en åsikt om verkligheten är det enklaste att besöka den, med öppna ögon.

Kommentarer inaktiverade.