Karriär på biblioteket?

Det är inte helt lätt att hitta bibliotekarier som har som mål att bli chefer. Personer med de ambitionerna har ofta sökt sig andra yrkesvägar, till exempel inom näringslivet. Men ändå behöver vi ju chefer också inom biblioteksvärlden. Det finns flera färska exempel på att bibliotekens chefer istället hämtas utanför bibliotekssektorn.

Men är det inte lite tråkigt ändå att inga bibliotekarier (nästan) vill bli chefer? Och vad krävs i så fall för att fler ska kunna överväga det? Jag jag läste precis i SvD Näringsliv om att dataföretaget Dell har dragit igång en storsatsning på nätverksgrupper och mentorer för kvinnliga medarbetare. Syftet är att fler kvinnliga ledare ska vilja träda fram. De får lära sig att föra sig som ledare och att berätta vad som skulle kunna underlätta just deras yrkessituation.

–Kvinnor har en tendens att ­sitta med nedböjt huvud och göra ett utomordentligt jobb. Vara en god elev som kan sin hemläxa. Men de glömmer att man ­måste jobba med nätverken, tänka ­strategiskt och påverka andra om man vill avancera.

Det berättar chefen för Dells mångfaldsprogram. Jag tycker det låter väldigt mycket som många av oss bibliotekarier arbetar. Hemskt plikttroget, men utan att egentligen få så mycket utdelning på insatsen. Vi har glömt att höja blicken och hitta de där kontakterna som är så viktiga för att utvecklas. Om fler vet vem du är och vad du gör, är ju chansen större att du får just den där tjänsten eller uppdraget som verkar så himla kul.

Fackförbundet DIK startar ett mentorsprogram till hösten, något som säkert blir en positiv upplevelse för dem som får möjlighet att delta. Det har också givits chefskurser på biblioteksutbildningarna. Men det där med att nätverka, det får vi nog ta tag i själva var och en. Man behöver förresten inte sikta på chefsposten för att göra någon typ av karriär. Det kanske bara handlar om att hamna på den plats där man trivs bäst och gör som mest nytta.

Det är väl förresten så Facebook är tänkt att fungera, som en nätverksskapande plats? Vi ses där! 😉

(Vid en sökning på Facebook i Bloggportalen får jag 606 träffar på nypublicerade blogginlägg i ämnet.)

Annonser