Skolbiblioteksfokus

Igår fick jag helt oförtjänt blommor av Axiell. Samtidigt fick jag förmånen att lyssna till Annika Lantz- Andersson, den forskare som har utfört en hel del av forskningen som ligger bakom rapporten Textflytt och sökslump. Har du möjlighet att lyssna till henne – gör det! Hon talar imorgon (13:e) i Hässleholm.

Annika L-A fördjupade en del av resultaten från Textflytt och sökslump, som nödvändigheten av struktur kring barns informationssökande och behovet av en pedagog som samtalspartner och handledare. Men tänk ändå – trots all textkopiering och olika underliga strategier som barnen använder sig av i sina försök att skapa mening i det undersökande arbetssättet, så händer det rätt ofta att de lär sig något! Det är ganska fantastiskt. Vad skulle barnen lära sig om de pedagogiska strukturerna faktiskt fungerade ordentligt? Tanken svindlar.

Apropå pedagogers närvaro, i Charlottenberg protesterar elevrådet mot att deras skolbibliotekarie dras in av besparingsskäl, skriver NWT.se. (Nya Wermlands-Tidningen)

– Många kommer hit för att söka information på Internet, säger Stina Björneby, sekreterare i elevrådet.
– Marit visar oss bra hemsidor att söka på. Eller i vilka böcker vi kan hitta fakta.
Det kan ju aldrig löna sig att spara på oss barn i det långa loppet. I slutändan är det nog en besparing att behålla skolbibliotekarien, skriver elevrådet.

Det är så man blir rörd till tårar…! Hur många elever har ryckt ut med namninsamlingar när deras skolbibliotekarie tagits bort eller fått neddragning i tjänsten? Jag har inte hört talas om någon. Det här måste vara en superskolbibliotekarie eller bara väldigt kloka elever. All heder till dem!

Annonser