Mer biblioteksdebatt till folket!

Nu debatterar Christer Hermansson och Inga Lundén bibliotekens innehåll och framtid i SvD. Jättebra att Christer Hermansson drog igång debatten. Fast jag tycker mest som Inga Lundén. Hoppas det blir en lång och nyanserad debatt! I övrigt hänvisar jag till mitt bibliotekarieinlägg nedan, samt hävdar att kvalitet inte står i motsats till olika typer av brukardeltagande.

Annons

10 tankar om “Mer biblioteksdebatt till folket!

 1. Åh vad fint svar Inga Lundén hade skrivit. Jag läste precis Hermanssons text och blev så provocerad att jag började komponera ett eget svar. När han skriver att besöksinflytande och nya kulturyttringar skulle stå ivägen för litteraturen och läsning på biblioteken förstår jag inte hur han resonerar.

 2. Läs senaste SvB. Deckarinköpen har ökat från 30 till 60 procent av inköpen i Göteborg (det bör gälla i hela landet). Barnboksförlagen säger att de ger ut enklare och mer säljande böcker, istället för högkvalitativa översättningar av författare som Nöstlinger eller mer ambitiösa projekt av svenska författare.

  Sen skall vi inte tala vad som hänt med inköpen av poesi, kvalificerad samhällsdebatt och kulturtidskriftsprenumerationerna…

  Sjävklart skall det finnas medborgarinflytande på bibliotekens inköp – något det alltid gjort. Men man behöver inte köpa in hur många ex. som helst av varje populär deckare för det.

 3. Peter Björkman: Jag antar att det är underförstått i ditt resonemang att deckare automatiskt är av sämre kvalitet än andra typer av litteratur, och du är missnöjd över att biblioteken köper sådant. Det jag undrar är om du ofta saknar det du vill låna när du är på biblioteket, och om du gör det, ber du i så fall personalen att köpa in det du önskar?

  Om vi nu tar deckare som exempel, så är det en genre som ständigt verkar öka i popularitet. Många människor blir väldigt glada när de upptäcker att de faktiskt kan låna den nya boken av sin favoritförfattare på biblioteket. Tänk dig själv situationen att bibliotekpersonalen skulle neka människor det de vill läsa med hänsyn till vad som anses vara god/dålig smak. Hur skulle du själv reagera på att bli bemött på det sättet? Du skulle knappast besöka ett bibliotek igen.

  Återigen, det finns hur mycket litteratur somhelst på biblioteken av hög kvalitet (som jag ändå anser är ett relativt begrepp). Det finns också litteratur som en del människor anser vara dålig, men som andra människor vill läsa. Vi ska inte heller glömma att den mer lättillgängliga litteraturen för många är en inkörsport till ett mer omfattande läsande. Det gäller framförallt barn och ungdomar. Och bibliotekets personal finns där för att samtala, vägleda och inspirera, oavsett hur människors läsande ser ut.

 4. Ping: Bibliotekdebatt « [Omv] Lite IT - Om kultur och bibliotek i interaktionssamhället

 5. Ja, visst är det kul att det debatteras lite!
  Jag kommenterade själv saken på min blogg, men gjorde det betydligt osmidigare än du. Jag skäms lite faktiskt.

  Men, men. Jag håller med dig. Kvalitet står inte i motsats till olika typer av brukardeltagande. Det är heller inte något problem att bibliotek ska göra ”allt för alla”, det är tvärtom styrkan med folkbibliotets verksamhet.

  Begreppet The Long Tail borde anammas av folkbiblioteken.

 6. Ja, självklart frågar jag efter mina intressen. Men de har ansetts som för smala och köps inte in. Om jag ber alla mina kompisar att begära samma titlar anklagas jag förmodligen för att ställa till med en komplott mot den goda (läs marknadsanpassade) smaken!

Kommentarer inaktiverade.