Bishan Community Library

Jag hade gjort en relativt noggrann biblioteksresearch innan vi kom iväg på vår Singapore-resa, och bland annat fastnat för den coola biblioteksbyggnaden Bishan Community Library. Eftersom det också låg ganska nära där vi bodde valde jag att åka dit.

Biblioteket verkar ha ett starkt fokus på lärande, enligt hemsidan och broshyrmaterial jag hittade på biblioteket (jag hade inte bokat någon visning, utan kom dit privat). De små cellerna av färgat glas i fasaden var onekligen coola och verkade användas flitigt av besökarna, för läsning och ”privat” umgänge.

Resten av inredningen var tyvärr inte lika spännande (man fick inte fota inne i biblioteken). Många bastanta hyllor och bokryggar, strikt ordnade efter Dewey-systemet. Barnavdelningen liknade vuxenavdelningen i allt, utom att hyllorna var något lägre och sittmöblerna lite annorlunda. Det fanns mycket pocketböcker på engelska, och en del på kinesiska (en mycket stor del av befolkningen kommer från Kina).

Skönlitteraturen var märkt med någon typ av genresymboler, men det fanns ingen skylt eller liknande som upplyste om vad symbolerna innebar. Vissa var förstås lätta att gissa sig till, hjärta för romantik etc. Det fanns väldigt lite i biblioteksrummet som kunde väcka inspiration och intresse, jämfört med den roliga fasaden. Spännande ändå att se hur det fungerade, i nästa inlägg kommer mer om effektivisering och centralisering.

Bishan Community Library

Annonser