Library@esplanade

Detta bibliotek ligger i en otroligt spejsad byggnad, som också inrymmer konsertlokaler, teater, utställningar och köpcentrum inriktat på konst och musik. Biblioteket ligger högst upp i huset. Även här kontrasterar den relativt trista biblioteksmiljön mot husets fantasifulla yttre skal. Skyltar som upplyser om att man bör vara tyst, inte får fotografera etc. är det första som möter besökaren.

Jag såg två personer bemanna biblioteket. En bokuppsättare och en i informationsdisken. Utlåningen var helt automatiserad. Centralt producerade instruktionsfilmer rullade ständigt på skärmar ovanför självbetjäningsmaskinerna. Det fanns ju inte direkt någon att fråga. Området framför informationsdisken var indelat med band, för ev. köer och en skylt upplyste om att man skulle ”vänta här”.

Inte mycket i rummet tydde på att detta bibliotek var fokuserat på Performing Arts. Inga instrument eller konstföremål fanns på plats. Hyllmetrar med noter fyllde istället rummet. En rolig sak som jag upptäckte var att hyllorna även inrymde små ”boxar” som visade någon av de filmer som fanns för uthyrning. Gillade man filmen kunde man ta med sig det tomma dvd-fodralet till informationsdisken.

Det fanns broshyrer om olika genrer och andra företeelser på biblioteken, som jag tror produceras centralt och distibueras till alla bibliotek. Både Bishan-biblioteket och Esplanade-biblioteket verkade relativt välbesökta. Säkert en lugn oas för alla trångbodda i detta lilla land med 4,5 milj invånare. Stora språkliga utmaningar finns säkert också, då inte alla behärskar t ex engelska (som är ett av landets officiella språk).

Esplanade

library@esplanade

Annonser

4 thoughts on “Library@esplanade

Kommentarer inaktiverade.