Tjejerna regerar

Det är inte bara Bloggsverige 3 som kommit fram till att de stora innehållsskaparna i bloggar och andra webb 2.0-fenomen är tonårstjejer. Via Social Media hittar en jag artikel från NY Times som konstaterar att det är så. Man söker också förklaringar till varför:

“Girls are trained to make stories about themselves,” said Pat Gill, the interim director for the Institute for Communications Research and an associate professor of gender and women’s studies at the University of Illinois at Urbana-Champaign.
From a young age they learn that they are objects, Professor Gill said, so they learn how to describe themselves. Historically, girls and women have been expected to be social, communal and skilled in decorative arts.
“This would be called the feminization of the Internet,” she said.
Boys, she added, are generally taught “to engage in ways that aren’t confessional, that aren’t emotional.”

Det område där killarna är mer aktiva än tjejerna är när det gäller att posta videos på Youtube och liknande sajter. 

Jag försöker tänka tillbaka på min egen tidiga tonårstid (-80-tal), då Internet ännu inte existerade. Vad gjorde tjejer då? Jo, vi gjorde tidningar genom att klippa och klistra ihop material som vi sedan kopierade upp och skickade ut, vi gjorde radioprogram på kassettbandspelare, vi gjorde bildserier på papper eller dia för att illustrera berättelser, vi skrev dagbok, vi gjorde cirkusföreställningar och teater och tvingade grannar och skolkamrater att titta. Alltså ungefär samma saker som ungdomar gör idag, men då med mycket begränsade spridningsmöjligheter.

Jag funderar över citatet ovan. Är det på grund av att tjejer är objekt som behovet av att beskriva sig själv uppstår? Det låter lite deprimerande både för tjejer och för killar om det är så. Jag tror att många unga killar skulle ha nytta av att ha träna på att berätta om sig själva, att formulera för sig själva vem man är.

Annonser