10 år i biblioteksbranschen

Ja, vad är det egentligen? De flesta som arbetar på bibliotek har gjort det mycket längre än så.

Men det slog mig häromdagen att i år är det 10 år sedan jag först började arbeta på bibliotek. 1998 var jag en omogen 26-åring som läste B&I på distans i Borås. Det kändes som om jag aldrig skulle bli färdig med studierna och som om livet låg och väntade någon annanstans, långt bortom de akademiska väggarna.

Året innan (1997) hade jag utfört ett uppdrag åt ett företag i den s.k. IT-branschen. Detta var innan bubblan sprack, och jag var helt övertygad om att jag skulle få jobb på Icon Medialab när jag var klar med examen. Det var i alla fall något som förespeglades oss på BHS. Vi var ”informationsspecialister” och jag hade dessutom beteendevetenskaplig bakgrund.

Vilket bibliotek gjorde mig då den stora äran att anställa mig, på vinst och förlust? Jag var ju inte ens klar med utbildningen. Jo, Biblioteket med stort B förstås. Nationalbiblioteket, KB. Där arbetade jag nästan hela 1998, som timanställd biblioteksassistent på Låne. De tider då ingen annan ville jobba, kvällar, helger och på sommaren. En mycket lärorik och rolig tid faktiskt. Äntligen kunde jag göra den viktiga kopplingen mellan teorin och praktiken.

Det blev inget av för mig med IT-branschen sedan. Det blev inte mycket med den branschen över huvudtaget runt 2000, som de flesta kanske vet. Jag hamnade på skolbibliotek, som ju är så typiskt för nyutexaminerade. Och på skola stannade jag i 8 år, så det var väl inte så dumt egentligen. Jag lärde mig så ofantligt mycket de åren, som jag har stor glädje av idag.

Jag tror jag stannar där med mina hågkomster från ungdomstiden.

Annonser