Marknadsföringstips – bibliotekskatt!

Den här boken har jag ett fullkomligt distanslöst förhållande till. Mina två favoritämnen – bibliotek och katter – i en och samma bok! Det kan ju knappast bli bättre. Jag hade turen att komma över ett ex av Bibliotekskatten Dewey : en småstadskatt som älskades av hela världen av Vicki Myron, och den blev snabbt utläst. Snyftvarning! Särskilt i sista kapitlet.

Bibliotekskatten Dewey handlar om hur en katt fick ett hem på ett folkbibliotek i en liten stad i Iowa, USA. I 19 år var han sedan hela bibliotekets, stadens, ja nästan hela världens egen bibliotekskatt. En helt sann historia. Den som berättar historien är bibliotekets chef i 20 år, Vicki Myron.

Katten Dewey (naturligtvis döpt efter klassifikationssystemet), med fullständigt namn Dewey Readmore Books, har en speciell personlighet och mentalitet som gör att han trivs på biblioteket. Han är mycket förtjust i människor av olika slag och fördelar sina omsorger rättvist. Visst fanns det frågor om allergier och liknande i början, men det verkar aldrig ha varit ett problem på biblioteket. I alla fall inte enligt författaren.

Dewey får människor att öppna sig och han drar många nya besökare till biblioteket. Journalister och tv-reportrar från hela världen uppmärksammar bibliotekskatten och han blir känd så långt bort som i Japan. På det lilla folkbiblioteket får katten besökssiffrorna, både fysiska och på webben, att skjuta i höjden.

Samtidigt är boken en berättelse om amerikansk bibliotekshistoria och biblioteksutveckling under de senaste 20 åren. Dewey byter efterhand kartongerna med katalogkort till brummande datorer, som favoritsovplatser.

Dewey är verkligen ett positivt tillskott för biblioteket. Samtidigt kan man fråga sig om det måste till ett djur för att göra biblioteket attraktivt? Det enda biblioteksdjur som jag känner till i Sverige var papegojan Kata på stadsbiblioteket i Borås. Finns det fler biblioteksdjur som någon känner till? Själv skulle jag väldigt gärna gå till (eller jobba på!) ett bibliotek där det finns djur, men kan tänka mig att många allergiker inte håller med.

Mina egna aliens och Dewey.

Annonser

2 thoughts on “Marknadsföringstips – bibliotekskatt!

  1. Bibliotekshunden Ouzo finns hos oss i Strängnäs. Inte ute i biblioteket (måste tänka på allergikerna). Mer som ett svansviftande, nospuffande & positivt spöke i kulisserna! 🙂

Kommentarer inaktiverade.