Användarinflytande?

Den intressanta bloggen KS Kickers påminner mig om tjänsten Doktorsguiden.se. Här kan man skaffa sig ett användarkonto och betygsätta sina läkare utifrån följande parametrar:

Upplevde du att denna läkare var kompetent?
Lyssnade denna läkare och var inkännande?
Fick du information om din sjukdom och din behandling?
Fick du förtroende för denna läkare?
Kan du rekommendera denna läkare till andra?

Tjänsten har ett utgivarbevis från Radio och TV-verket, vilket betyder att den lyder i första hand under grundlagen om yttrandefrihet och inte under personuppgiftslagen (liksom dagstidingarna). Vill man som läkare ta bort sitt namn från databasen, så går det i allmänhet inte.

Betygsättningen skapar topplistor av högst rankade läkare, sjukhus, etc. För hög placering krävs flera goda omdömen.

Tanken slår mig förstås att tänk om det vore möjligt att ranka bibliotekspersonal på samma sätt! Jag tror dock knappast att många skulle göra det. En läkare har så mycket mer makt över en (sjuk) människas tillvaro än vad en bibliotekarie någonsin kan ha. Därför väcker bibliotekspersonal kanske inte lika starka känslor.

Men alla som stått i en lånedisk och försökt inkassera förseningsskulder vet att åtminstone detta kan orsaka känsloutbrott av oanade mått. Och tacksamheten och gläjden hos den äldre talbokslånaren brukar inte heller känna några gränser. Så vem vet.

Annonser