Att visualisera relationer i digitalt format

Förra veckan deltog jag vid en Idéfrukost på biblioteket i Kista, då ett spännande verktyg för att uttrycka känslor och relationer online visades. Verktyget heter FriendSense och är än så länge under utveckling, långtifrån färdigt. (Arbetas fram av ett litet team kopplat till Stockholms universitet.)

Det handlar om att utveckla uttrycksmöjligheterna i den virtuella världen, hur visar man t ex att man är vän med någon? Kanske genom att sätta sig nära den personen. Men hur kan sådant uttryckas i en icke-fysisk miljö?

FriendSense är alltså ett sätt att visualisera vänskapsrelationer. Alla som använder programmet får en typ av sensor att hålla i och dyker sedan upp som en bubbla på en skärmbild. Var bubblan placerar sig, vilken färg den antar etc, visar för övriga inloggade hur just den personen känner det för stunden.

Vi som var där fick prova att skaka och klämma på sensorerna, som i dagsläget såg ut som ett litet kretskort med antenn, kopplat till ett batteri. Lite spartanskt kanske, men det ska bli spännande att se vad som blir resultatet när produkten kan anses vara färdig.

Antagligen komer det en dag längre fram i tiden, då vi tycker det var väldigt primitivt att vi förr virtuellt uttryckte våra känslor och relationer via smileys.

Se program för fler Idéfrukostar som arrangeras av Åke.

Annonser