Mer om bibliobloggosfären

Eftersom jag läste ett intressant inlägg om bloggskrivande och -läsande på Media Culpa tidigare, så fortsätter jag mitt bloggspår. Hur många är det egentligen som berörs av bloggar? Hur marginell är företeelsen?

SOM-institutets nya rapport, som bygger på uppgifter från 2007 visar att 2 procent av den svenska befolkningen bloggar varje vecka och ungefär 15 procent läser bloggar varje vecka. (Rapporten går att nå från Media Culpa.) En annan studie, som är nyare (den s k ”Svenskarna och Internet 2008”) visar att 5 procent bloggar och 25 procent läser bloggar.

I relation till det vore det intressant att fundera över när en blogg som t ex Biblioteksbloggen nått sin maxpublik för dagen. Biblioteksbloggen är en bred blogg med omvärldsbevakning och tips för folkbiblioteken. Den drivs av Informations- och lånecentraler i samverkan. Målgruppen är bibliotekspersonal. Antalet besökare är högt för att vara en svensk biblioteksblogg (se t ex Bloggportalen), men besökarna ökar inte i antal trots olika försök att sprida kunskap om bloggen.

Om 25 procent av personalen (om vi ska gå på siffrorna från ovan nämnda undersökning) på folkbiblioteken läser Biblioteksbloggen en gång i veckan så hamnar vi ganska nära den besökssiffra som Biblioteksbloggen har idag. Det är bara att inse – vissa saker går helt enkelt inte att förbättra. 😉

Annonser

7 thoughts on “Mer om bibliobloggosfären

 1. Man kan fundera över skillnaden mellan en mail-lista som Biblist och en blogg som Biblioteksbloggen. Biblist har ca 3000 prenumeranter. Det varierar lite efter säsong. Mycket av det som skrivs där skulle fungera bättre som blogginlägg. Å andra sidan är det ett bra ställe att marknadsföra sin blogg på, om man inte gör det för mycket. (Fick förresten all time high med hjälp av bibliotekspersonalens tofflor häromdagen).
  Det är möjlit att Biblioteksbloggen är för mycket nyhetsblogg. Det är inte jättemycket debatt, om man säger så. Biblioteksbloggen tar inte dirkekt ställning utan referar mer.Det är som RSS-flödet på Svensk Biblioteksförening. De personliga bloggarna som kompletterar (t ex Bibliobuster) upplever jag som mer levande och spännande.
  Det vore intressant att veta hur mycket besökare som Biblioteksbloggen haft som mål att ha..

 2. Läsvanorna förändras. Jag tror att det är många som läser bloggar nuförtiden via RSS istället för att klicka in på själva sajten/inlägget. Och de besökssiffrorna är lite svårare att registrera ( Även WordPress la ju ner sin RSS-statistik tidigare i år.).

 3. Peter – Ambitionen med Biblioteksbloggen är inte att väcka diskussion, utan att mer verka som ett nyhetsflöde. Och den målsättningen kommer nog inte att ändas 🙂 Biblioteksbloggen hade också ett all time high häromveckan när jag tipsade om den på Biblist, men besöken sjönk snabbt ner till ”normala” nivåer igen.

  Ingrid – jag tycker att BIS-bloggen ofta är spännande att läsa! (Se min blogglista)

  Henri – Du sätter fingret på viktiga saker. Dels vad rss gör med besöksstatistiken.
  Och dels hur folk läser eller inte läser Biblist. Jag har många kollegör som låter mejlen gå rätt ner i en mapp som de aldrig (sällan) öppnar. Det tror jag beror delvis på att några personer använder Biblist som sin egen blogg, och då blir det för många inlägg utifrån samma perspektiv, som inte alla orkar läsa.

Kommentarer inaktiverade.