Bibliotekarie – ett yrke(?) med hög tröskel

Nu är väl inte bibliotekarie ett yrke, utan en tjänstetitel, men det spelar ingen roll. Det är väldigt svårt att få BLI bibliotekarie. Mycket svårare än att VARA bibliotekarie. Om det har flera artiklar i media handlat på senaste tiden. Se t ex i Dagens Industri.

Ursprunget är en ny rapport från SCB, Arbetskraftsbarometern ’08 [pdf], som visar på läget för personer som gått vissa utbildningar, för de kommande åren. Biblioteks- och informationsvetenskap är en av de 72 utbildningar man har tittat på.

När jag lyssnade till Bo Westas, som har utrett frågan om anställningsbarhet för DIK:s räkning, tidigare i höstas, så berättade han att den stora stötestenen för B&I-utbildade är just steget över från utbildning till arbetsmarknad. Har man väl kommit in – ”fått in foten” – är det inte alls lika svårt att sedan få andra tjänster inom området. Och det känner väl de flesta av åtminstone oss i yngre generationer igen. Andra sektorer har andra problem, t ex att hitta ett nytt jobb inom sitt område om man blir av med det gamla.

När det gäller B&I finns det just nu en mycket god tillgång på nyexaminerade. Tillgången är större än efterfrågan (se s. 92 i rapporten). När det gäller personer med yrkeserfarenhet är tillgång och efterfrågan mer i balans.

SCB tillhandahåller också en analys kring varför prognoserna ser dystra ut på B&I-området:

Den svaga efterfrågeökningen beror bland annat på att allt fler klarar informationssökning själva via Internet och att ny teknik används bl a vid registrering av boklån vid biblioteken. (s. 92)

Tack SCB för den djupgående analysen. Det vore ju intressant att se en analys av hur många bibliotekarietjänster som ersatts med utlåningsmaskiner. Ärligt talat, här hade nog SCB gärna kunnat avstå från sin ”analys”. Jag tror att vi på B&I-området själva måste analysera läget för både biblioteken i stort och för bibliotekarie som yrke. Hur blev det t ex med den där breddade arbetsmarknaden?

Annonser

8 thoughts on “Bibliotekarie – ett yrke(?) med hög tröskel

 1. OMG! Vilken planet är SCB på!?

  Om den s.k. analysen hade ngn täckning så skulle väl slutsatsen bli densamma ang skoiorna?

  Den svaga efterfrågeökningen på lärare beror bland annat på att allt fler klarar informationssökning själva via Internet och att ny teknik används bl a vid läsning av kurslitteratur.

  Eller?

 2. Anna-Stina, en ytlig kommentar på ett mkt bra inlägg men vad SNYGG din blogg har blivit! Det här är nackdelen med att läsa allting via Bloglines, man missar när bloggarna pimpar layouten.

 3. Tom läkare sägs ju googla fram diagnoser nu för tiden, så snart kanske inga egentliga utbildningar behövs, var och en kan bli sin egen expert 🙂

 4. Det vore väl bra om det lyftes fram att all biblioteksverksamhet i landet är beroende av politiska beslut och prioriteringar. Det är inte för att folk Googlar som bibliotekarier inte anställs, det är för att man väljer att spara pengar på biblioteken.

  Och det i sin tur kan ha att göra med att politiker tycker att folk ska kunna Googla allt och slippa gå till biblioteken. Det bygger nog på missuppfattningen att ett bibliotek är något slags Google i fysisk form.

 5. Den krassa verkligheten är väl helt enkelt den att det utbildas alltför många av vår sort. Jag föreställer mig att det hade rått en hyfsad balans mellan utbud och efterfrågan idag om det i likhet när jag gick ut från BHS på 1980-talet bara funnits en utbildning att ”välja på”. Har dock inte studerat siffrorna närmare, det kan ju SCB göra… Breddade arbetsmarknader ger jag inte mycket för, det brukar mest vara fromma förhoppningar från dem som ordnar utbildningar och som gärna förskönar den dystra verkligheten. Trist för alla som satsar på en utbildning inom B&I-området!

 6. Pingback: Den ljusnande framtid ÄR vår « BiblioBuster

Kommentarer inaktiverade.