Vi lyder alla under en it-avdelning

Till och med regeringskansliet och departementen måste foga sig efter en nivå på it-säkerhet som inte stämmer med vad deras uppdrag kräver. DN skriver idag att webbplatser som handlar om krig, terror, vapen och sex ska spärras för besök från rikets högsta tjänstemän.

Det låter så opåkallat. Har de anställda suttit och surfat på våldsporr på arbetstid och trots upprepade tillsägelser inte bättrat sig? För i så fall kan jag förstå det. Men då låter det mer som ett personalproblem än ett it-problem. Nanny-varningen bli ännu starkare av detta citat

Förvaltningschefen Jan Landahl kommer själv att fatta de avgörande besluten om vilka sidor som ska stoppas, efter förslag från en arbetsgrupp som han själv tillsätter.

Får inte landets högsta tjänstemän själva avgöra vilken typ av information de behöver tillgång till för att kunna uföra sina uppdrag?

Nu ska man inte tro på allt som skrivs i tidningen, men är det inte många av er som läser detta som hör ett eko av den egna kommunens it-avdelning? Där säkerheten är den lag under vilken allting annat lyder, och där andra uppdrag måste inrättas i ledet?

Annonser

4 thoughts on “Vi lyder alla under en it-avdelning

  1. Absolut! Här får vi inte ladda ner minsta lilla applikation, använda alternativa browsers eller ens installera en webbkamera utan att IT-service ska vara inblandade. Senast jag ville ha en ny webbkamera tog det sex veckor av blankettifyllande och testning för att jag skulle kunna få den. Överhuvudtaget verkar allt som har med kommunikation att göra livsfarligt eftersom det innebär så stor asäkerhetsrisker. Inte lätt att bedriva verksamhet då. MAn undrar om polisen och militären också har liknande restriktioner när det gäller vad de får titta på?

  2. I kommunen där jag jobbar har man infört supercensur á la Sovjet. Vi kommer inte ens in på sidor som Facebook, Flikr, twitter etc. På bibliotekets barnavdelning står datorerna i princip helt övergivna för ungarna kan ändå inte göra något på dem.
    Motiveringen från den allsmäktiga it-avdelningen är bl.a att man vill ”skydda” kommunens invånare från att registrera sig på farliga sidor som t.ex Facebook. Har ni hört nåtgot så löjligt?
    Det är svårt att driva ett bibliotek som hänger med i sin tid här kan jag säga.

  3. Det är väldigt svårt när det inte är rätt instanser som fattar besluten om en verksamhet. Många it-avdelningar tillåts ha en makt som ingen annan funktion i en organisation skulle kunna drömma om. Det är tråkigt när verksamheter stupar pga illa underbyggda beslut som tas på fel ställen…

  4. Jag förstår att en IT-avdelning inte vill att var och en ska kunna ladda ner och installera en massa onödigt, men hur en kommun på ett bibliotek stänger sidor som facebook och flickr… Hur tänker de då? Kommuninvånarna hittar ju bara andra sätt att komma åt sidorna, och lämnar biblioteken ekande tomma…

Kommentarer inaktiverade.