Dagens suck…!

Jag gör visst inte mycket mer än gnäller nuförtiden, men nu kom beslutet som vissa hoppats på och andra (som jag) befarat. Det blir inget nytt bibliotek vid Odenplan. Asplunds bibliotek kommer inte att byggas till med det vinnande bidraget i arkitekttävlingen – Delphinium. Detta budskap nådde mig via kulturborgarrådets Madeleine Sjöstedts blogg. Såhär skriver hon också:

Vi är mitt i ett sjudande arbete med att modernisera biblioteksstrukturen i Stockholm. Här skapas den moderna tidens biblioteksverksamhet. Till detta kommer det att behövas medel. Att koncentrera stora summor pengar till ett enda bibliotek riskerar att motverka dessa ambitioner. Den satsning som görs de kommande åren på Stockholms bibliotek, tillförsäkras nu medel som annars skulle ha gått till driften för en tillbyggnad vid Odenplan.

Man blir ju väldigt nyfiken på vad det är för medel som åsyftas och hur de ska användas. Tills detta blir klarlagt beklagar jag å stockholmarnas och bibliotekspersonalens vägnar beslutet. Asplunds bibliotek är byggt som ett boktempel och speglar en annan tid, med en annan syn på bibliotek och då boken var i stort sett det enda medium som biblioteken tillhandahöll. Det är byggt för en mindre befolkning än vad som finns idag. Lokalerna är för små och inte ändamålsenliga för dagens biblioteksverksamhet.

Det minsta man kan begära från politikerna efter all denna tid är ett tydligt alternativ till det nya biblioteket, nu när det inte ska byggas. Vad ska komma istället? Ett Slussenbibliotek? Flera mindre nya bibliotek? Det ska bli intressant att se på onsdag, när budgeten ska presenteras. Själv skulle jag tycka att det vore spännande med en ännu större satsning på det virtuella biblioteket.

Läs/lyssna även på SR.

Uppdatering: Kulturnyheterna (på svt) valde att endast låta projektets (arkitektur)kritiker få komma till tals. Det ger lätt bilden av att det skulle vara kritiken som har stoppat projektet. Men så är väl inte fallet…?

Även SvD väljer att låta arkitekturfrågan få första tjing i prioriteringsordningen, inte biblioteksfrågan. Bibliotek som funktion, är inte det intressant för stockholmare? Man får en olustig känsla av att bevarande i sig är det viktigaste, kanske i spåren av vad som hände på 60-70-talen.  Jag undrar hur många debattörer som brukar använda sig av den lilla gångvägen bakom de s k lamellhusen. Jag går där nästan varje dag, trots att området används som pissoar av kvarterets lokala ”gäng”. Det ÄR tydligen bättre med gammalt och nedgånget än nytt och funktionellt…

Annonser

4 thoughts on “Dagens suck…!

  1. Pinsamt, tycker jag. Förutom att det är en stor förlust för Stadsbiblioteket sänder det väldigt underliga signaler vad gäller snack kontra verkstad – hur många arkitekttävlingar kan man ha (Stadsbiblioteket, Slussen) utan att bygga?

  2. Du ger själv det enda vettiga svaret. ”Flera mindre nya bibliotek?”
    Allt måste inte vara gigantiskt och allt vackert måste inte förstöras.
    Att sen Stockholms politiker väljer det sämsta och mest intetsägande vid varje arkitekttävling är ett annat problem. I det här fallet ledde det dåliga omdömet i alla fall till något som med lite eftertanke kan bli början på en nyskapande bibliotekspolitik i huvudstaden.
    Stadsbyggnadsmässigt har inget ändrats på 50 år.

  3. Ja, man undrar vad som är så speciellt med Stockholm jämfört med andra stora städer i Sverige och framförallt utomlands. Många verkar vilja bevara staden som ett museum över gångna tider. Ska inte en stor stad vara levande och kunna erbjuda den service och de funktioner som medborgarna behöver? Tydligen inte, om det innebär förändringar kring Odenplan iaf.

Kommentarer inaktiverade.