Att inte bromsa sig ur en uppförsbacke

Det verkar vara en avgörande tid för biblioteken, en brytningstid. Det gäller att välja riktning och arbeta i enlighet med den. Både nationellt och lokalt. Projektet Bibliotek24 avslutas vid årsskiftet. Tanken bakom är att via en gemensam ingång ge alla Sveriges medborgare tillgång till all den digitala information som finns på biblioteken. Databaser, kataloger, e-böcker, you name it, via en enda inloggning. Vad händer efter projekttidens utgång? Även Fråga biblioteket är under evaluering. Vad som egentligen kommer att ske under nästa år är det troligen väldigt få personer som vet.

Att ge upp dessa satsningar som vänder sig till en nationell målgrupp – våra invånare – vore på sätt och vis att ge slaget förlorat gentemot våra ”konkurrenter”, vare sig de kan heta Google eller 118 100. Det vore att säga att vi inte tror på att vi kan erbjuda ett gratis alternativ med kvalificerade kunskapsresurser och vägledning från biblioteken i Sverige. Att vi gör allt detta samlat och tydligt (biblioteket som varumärke), tror jag är av stor vikt. Tillsammans kan vi kanske slå igenom mediabruset, det är svårare varje bibliotek för sig.

Samtidigt ser vi en tendens där allt fler bibliotek säger upp abonnemang på databaser. Bibliotek lämnar Fråga biblioteket-samarbetet. Allting kostar och då måste man prioritera på en lokal nivå. Vad är värt mest, att kunna hålla öppet den där extra timman på fredagar eller den där svindyra databasen. Som ändå ingen använder, eftersom vi inte ens på biblioteket begriper oss på hur den egentligen fungerar. Lokalt kan det vara omöjligt att göra den prioriteringen så att den gynnar något annat än verksamheten i det fysiska biblioteket, det är den man ser framför ögonen varje dag.

Samtidigt har många människor biblioteksvanor ungefär som jag själv: besöker ganska sällan ett fysiskt bibliotek, använder biblioteket främst som en bank för den fördjupade och bearbetade kunskapen som finns i böcker och ibland i databaser. Såna som jag vill ha tillgång till bibliotekets kunskap direkt via vår egen dator, så att vi slipper  gå dit. Och ändå tycker den här gruppen att bibliotek är jätteviktigt i ett demokratiskt samhälle (många icke-användare är för övrigt oerhört positiva till bibliotek).

Samtidigt vill vi gå till det fysiska biblioteket med våra barn, för att botanisera bland bilderböcker och datorspel. I detta sammanhang: mötesplats – helt ok.

Vi som Googlar oss fram i livet blir ju inte färre och som jag ser det är det jätteviktigt att biblioteken möter dessa behov. Jag har förstått att man lokalt ofta har svårt att se hur man ska hantera detta. Jag tror som sagt att man har mycket större förutsättningar nationellt, men att länsbibliotek och kommande nationell samordnande funktion, KB, har ett stort ansvar i att stödja biblioteken lokalt om de vill kunna arbeta på bästa sätt framöver. Någon måste ha överblicken, visionerna och kunskaperna. Därför har jag stora förhoppningar på att KB tillsammans med länsbiblioteken kommer att stödja bibliotekens samverkan i nationella satsningar framöver. I det här läget får vi inte bromsa.

Information Desk in Public Catalog Room, NY Public Library 1926

7 tankar om “Att inte bromsa sig ur en uppförsbacke

  1. Klokt sagt!Vi ligger redan hästlängder efter i utvecklingen jämfört med Danmark och Finland, så vi får inte bromsa när det gäller utvecklingen av nationella bibliotekstjänster. Jag tror att det kommer att krävas en rejäl satsning på biblioteken från nationell nivå – man skulle ju kunna önska att det blev en valfråga! Men därtill verkar det saknas kunskap och insikt hos våra politiska partier; vare sig de finns till höger eller vänster…
    /Birgitta

  2. Jag funderade just på en liknande fråga idag. För dem som enbart arbetar med det fysiska biblioteket verkar det vara oerhört svårt att se att vi har en stor grupp som besöker det virtuella biblioteket. Inte så konstigt egentligen eftersom man aldrig märker dem. Statistiken väger lätt kontra de personer man möter i informations- eller utlåningsdisken. Själv tillhör man en generation som inte är på nätet på det viset.

    Ett konkret exempel på är att ett bibliotek hellre satsar på att köpa en cd-skiva än att tänka på att man prenumererar på Musikwebb (och musiken alltså redan är inköpt) och kan skapa intresse för det genom egna favoritlistor (i biblioteket och på Internet) eller genom blogginlägg osv. Medieanslag kontra arbetstidspengar.

  3. Bra skrivet! Till Birgitta Hellman Magnusson: När jag läste din kommentar kom jag att tänka på Vänsterpartiets förslag om digitala bibliotek. Vad jag sett har det inte rönt någon större uppmärksamhet i biblioteksvärlden. Läs mer här: http://www.digitalabibliotek.se

  4. Jag hade inte läst V-förslaget heller. Du borde kanske skriva om det på din blogg, Erik. 🙂 (Men det kanske du redan har gjort?)

  5. Hej igen…Nu har jag tittat lite närmare på v:s förslag om digitala bibliotek och tycker att det verkar intressant! Vi borde deltaga i debatten som förs, inte minst på Kunskapsbloggen, där det förs en intressant, men nedslående, diskussion om digitala bibliotekslån i framtiden, där man bl.a kan läsa följande: ”Biblioteken kommer att finnas kvar för att låna ut äldre litteratur i bokform samt att låna ut viss litteratur i digital format – MEN: Upphovsrätthavarna kommer aldrig att tillåta att ett lands statliga bibliotek lånar ut digitala kopior av deras böcker via nätet till läsplattor. För om de gör det! – Vem skulle då köpa en bok som finns att få gratis på biblioteket.se?”

    I den debatten saknas röster från biblioteksvärlden, så nu har jag själv skrivit ett par inlägg (som väntar på att bli godkända), kanske vill du skriva nåt där också, Anna-Stina? Läs mer här: http://www.kunskapsbloggen.se/2009/09/18/digitala-bibliotekslan-framtiden/comment-page-1/
    /Birgitta

  6. De verkar ha missat i debatten (i Kunskapsbloggen) att det redan finns nya digitala böcker till utlån på biblioteken.
    Det är nog lite sent att ge sig in och diskutera där, du inlägget är flera månader gammalt. Och så är jag själv inte någon upphovsrättsexpert. 🙂

Kommentarer inaktiverade.