…att få lära sig om sociala medier av en bibliotekarie

Nu blir det ”sociala medier” i varenda rubrik på den här bloggen, men det kan inte hjälpas. För det är ju vad det handlar om nu, inte bara för mig, utan också för många många andra. Särskilt eftersom vi på måndag startar kursen Sociala medier – Hur funkar bloggar, Facebook, Wikipedia…? En kurs för dig som vill veta mer. Den här kursen skiljer sig på flera sätt från det övriga utbud av kurser om sociala medier som jag hittar på nätet:

  • den är gratis
  • den riktar sig till privatpersoner/allmänhet
  • dess drivkraft är folkbildningstanken
  • det är bibliotekarier/bibliotekspersonal som står för kunskapen

Kortfattat är kursen ett samarbetsprojekt mellan folkbildningen (just nu Folkuniversitetet, men vi hoppas på fler), folkbiblioteken i Stockholms län och Regionbibliotek Stockholm, där jag jobbar. Innan kursen ännu egentligen har marknadsförts har den fått 140 deltagare (ökar ständigt). Av dessa är ca 20 st bibliotekspersonal som ska hjälpa till med att handleda övriga deltagare. Jag ser detta också som ett sätt att marknadsföra den kompetens som finns på biblioteken.

Målgruppen för kursen är personer som har grundläggande datorkunskaper, men vill komma vidare och våga bidra med eget innehåll, texter och bilder, på nätet. Sociala medier är inte mainstream ännu. Många är fortfarande inte delaktiga på nätet. Bloggar, som väl ändå får sägas vara den mest etablerade uttrycksformen, läses enligt statistik av drygt 30 procent av befolkningen. Ännu färre skriver själva. 3 miljoner är medlemmar i Facebook, men det finns ju så mycket mer att ta del av och engagera sig i, att använda i jobbet och privat.

Vårt projekt finansieras av stiftelsen .SE, Internet för alla.

Annonser

2 thoughts on “…att få lära sig om sociala medier av en bibliotekarie

Kommentarer inaktiverade.