Hjälp!

Häromdagen annonserade TechCrunch att det fria nätverksverktyget Nings bubbla har spruckit. Ägarna har inte längre råd att låta användare skapa gratis nätverk, utan nu kommer man snart att börja ta betalt för samtliga nätverk.

Genast börjar jag fundera över hur många gratis nätverk jag är med i och hur många av dem som jag själv har skapat. Vilka måste finnas kvar och vilka ska jag välja att avsluta? Helt klart kommer det att glesas ut… En Ning som måste finnas kvar är Sociala medier-kursen. I alla fall under det här året då projektet pågår.

Det blir tråkigt när en hel del intressant material nu antagligen kommer att försvinna från nätet och ett jättebra communityverktyg blir mer svårtillgängligt.

Free Technology for Teachers tipsar om alternativ till Ning.

Tack till Lo Claesson och Peter Alsbjer för nyhetstipsen!

Annonser

17 thoughts on “Hjälp!

 1. Jag tror mer på att fler övergår till att installera egna programvaror än att i så hög grad lita till de stora gratistjänsterna med en ständig risk för ”bait and switch”. Tröskeln är visserligen högre men det finns otroligt mycket tillgängligt som Open Source och en serverplats kostar inte särskilt mycket. Fördelen är att man åtminstone behåller kontrollen över sina egna data i några sammanhang i motsats till i de många gratis plattformar vi ständigt rör sig.

  Jag förstår exempelvis inte varför inte fler bibliotek som bloggar inte registrerar en domän och gör en egen wordpressinstallation. Fördelarna med detta är otroligt många och behöver man till nöds hjälp med lite uppgraderingar eller med att hålla en extra backup eller en offlineinstallation för utvecklingsändamål borde det gå att se till att den kompetensen finns inom kommunens IT-avdelning.

 2. Tack för intressant updatering angående NING. Framtiden kommer troligen visa fler exempel på hur ‘Beta’ webplatser börjar ta betalt för sin service. WEB 2.0 kommer att få det svårt att överleva utan finansiella bidrag, förutom för större bolag som Google eller Microsoft. Frågan är förstås om vi är villiga att betala för att använda t.ex Glogster, Bubbl.us, Elgg, QR-Generator osv?

  Johannes

 3. Blä för detta. Trist trend om många gratisverktyg försvinner. Även om det inte är särskilt dyrt eller svårt med egna fasta lösningar, så finns det en poäng med att kunna testa olika gratisverktyg, både för användarna och utvecklarna.

  Vi får väl se hur det utvecklar sig, men frågan är NÄR de lägger ner gratis-Ningarna? Någon som vet?

 4. Har inte kollat när det sker, men det lär väl komma meddelanden från Ning. Håller med om fördelen med att kunna testa och prova med gratisverktygen.
  Varför inte fler bibliotek har egna domäner med wordpressbloggar? Kompetensen, och kanske intresset, saknas.

 5. Vi vet väl inte heller vad kostnaden blir. I vissa fall betalar vi redan för reklambefrielse. Nya lösningar öppnar sig alltid.

 6. Pingback: Många alternativ till Ning « Orbiter

 7. Jag tror att det är nödvändigt att på något sätt låta dem som utvecklar få ersättning för det, i annat fall så blir det inte långlivat. Är det tillräckligt bra är det väl okej att betala för det och med de stålarna kan det kanske utvecklas till något bättre? Byts tjänsten till något annat blir det kanske samma situation men lite längre fram.

  Att drifta själv är också möjligt men det handlar också om kompetens och kostsam tid. En fundering är hur många miljoner i skattemedel som använts till kommuners itprojekt. En del av dem har kanske inte varit så lyckade och kanske till och med ett slöseri av skattemedel? Och visst kan väl konton på Ning betalas av arbetsgivare? Ibland kan det bli både bättre och billigare än att försöka utveckla själv i arbetsgivarens regi. Itavdelningar som inte lyssnar på användarnas behov bör inte tillåtas växa. Att kritisera vad som sker internt är inte alltid det lättaste, det som köps in kan ifrågasättas och bytas ut.

 8. Pingback: Bollplanket » Blog Archive » Var ses vi om inte på Ning?

Kommentarer inaktiverade.