Sociala medier-diskussioner i Borås

Sitter på tåget hem och försöker sammanfatta mina intryck från SociaMediaPedia – en heldag om olika aspekter på sociala medier. Ett syfte med konferensen har varit att hitta ingångar till forskning på området. Följdaktigen fanns det fler represenanter från akademin än jag är vad vid från de konferenser jag vanligtvis brukar besöka. Men där fanns också många praktiker, från både näringsliv och från offentlig verksamhet. Blandningen var bra och intressant är mitt slutliga intryck. I alla fall om man kan se som ett mål för dagen at ge en så bred bild som möjligt av sociala medier-användning.

Få av oss hade inte problem med själva formen för presentationerna, pecha kucha-inspirerad, som var samma för alla: 9 slides à 20 sekunder. De flesta av oss som presenterade något är vana vid att kunna orera betydligt friare och längre kring våra bilder. Det var roligt att tvingas in i en ny form, även om det också var nervöst, svårt och ibland blev lite väl korthugget.

Själv talade jag om delandet av kunskap i en organisation, personligt, i arbetgruppen och externt, utifrån ett fiktivt exempel som jag lät framstå som min egen arbetsplats. Men det hade lika gärna kunnat vara någon annan arbetsplats, vill jag gärna förtydliga. Min presentation.

Konferensen kunde följas i Twitter #smp10 och i direktsändning via konferenswebben. Kanske kommer det fler inlägg från mig med intryck från SociaMediaPedia framöver. Det var ett riktigt tweetup! Kristina Alexanderson m fl har redan hunnit blogga. Tack för bra arrangemang, Siska Humlesjö, Mathias Klang, m fl!


På bilden: Kristina Alexanderson, Helena Franke och Mathias Klang.

Annonser

5 thoughts on “Sociala medier-diskussioner i Borås

 1. Jag blir än mer nyfiken på pecha kucha-inslaget. Presentationsvärldens Haiku? Vad tillförde formatet som man inte fått genom att låta folk orera undrar jag?

 2. Pingback: Tweets that mention Sociala medier-diskussioner i Borås « BiblioBuster -- Topsy.com

 3. Jag tror att tanken med formen var att ge plats för många idéer och många samtal. Har lite svårt bedöma om detta lyckades fullt ut. 🙂 Många samtal blev det ju, och olika perspektiv.

 4. Depth/Speed. Petcha kuchka…
  Alla vi som kallar oss kulturabetare/informationsspecialister (till exempel : vi bibliotekarier) har nu verkligen fått ett spännande samtal att lägga oss i.
  Ingen bibliotekarie har väl missat Thomas Steinfelds artikel häromdagen i DN om att snabbheten i informationsflödet nu kanske är vid vid vägs ände. Och vad det skulle kunna innebära om Snabhet och Tyckande/Speed blir viktigare i vårt arbete än Kunskap och Analys /Depth…
  Den dagen är kanske inte alls långt bort – hoppas jag har fel! –
  då en utbildad bibliotekarie inte länge o-r-k-a-r läser en diskuterande tidningsartikel (som Thomas Steinfelds papperstidningsartikel…), en analyserande ledare eller en kunnig fackbokstext, utan tycker sig bli och vara tillräckligt omvärldskunnig genom att följa bloggar och twitter.
  Jag tänker ännu en gång oroligt på Elesebet Tanks uttalande i Malmö om att viljan att slänga bort fackböcker som inte innehåller bilder.

Kommentarer inaktiverade.