Olika sätt att bränna pengar

Imorse vaknade jag till nyheten om att Gudrun Schyman stod och eldade upp 100 000 kr i Almedalen. (Man får reda på det mesta väldigt snabbt, när man har konto på Twitter.) Horribelt, hemskt!, tror jag var de flestas omedelbara reaktion. Sedan läste jag på Dagens Media och i ett mejl som kom till min inbox om händelsen. Det är pr-byrån Studio Total som hittat på idén med aktionen. Samma byrå som skapade ”bloggkampanjen” Black Ascot för Malmöoperan förra året. Studio Totals programförklaring:

Två av oss som äger Studio Total är män. I Sverige tjänar män i genomsnitt 20% mer än kvinnor för samma arbete. På tre år (så länge vi haft Studio Total) har vi tjänat etthundratusen kronor mer än en kvinna.
Varje år kostar denna diskriminering samhället minst 70 miljarder kronor. Det är enligt oss det mest ignorerade samhällsproblemet.
Hur VISAR vilket slöseri detta är?
Idag eldar vi tillsammans med F! och Gudrun Schyman upp 100 000 av våra sparpengar. Vi tänkte köpa en motorbåt, men ångrade oss. Det är pengar vi ändå inte skulle haft om vi inte var män.
Vi fattar om folk blir förbannade. Varför inte ge pengarna till de tusentals mammor som inte har råd att köpa en glass åt sina barn i sommar? Men så mycket pengar har inte vi. Tyvärr. Dessutom handlar det inte om välgörenhet. Det handlar om rättvisa. Om att förändra samhället.
Studio Total tycker att ALLA partier gör ett fantastiskt jobb när det gäller det mesta. Men om det finns en röst som måste höras tills kvinnor har lika villkor är det F!:s.

Själv tyckte jag först att det var stötande. Sedan att det var en smart pr-kupp. Sedan en ganska genomtänkt idé. Dessa pengar hade ändå bränts i en eller annan mening. Hellre då bokstavligen än i en tråkig affischkampanj. Hur mycket pengar bränner vi inte varje år på strunt, var och en av oss. Hur kan vi då sätta oss moraliskt till doms över hur just dessa pengar har hanterats, att de inte har gått till något hedervärt ändamål.

Ändamålet i det här fallet var att uppmärksamma osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor. Kostnaden för kampanjen var 100 000 kr. Spridningen av budskapet blev effektiv!

Uppdatering: Glömde lägga till Schymans egen förklaring på Newsmill.

Annonser

4 thoughts on “Olika sätt att bränna pengar

  1. Pingback: Tweets that mention Olika sätt att bränna pengar « BiblioBuster -- Topsy.com

  2. Jamen jag tänkte först att det var hemskt, men så kom jag på som du Anna-Stina att det var hemskt bra! Vilken publicitet och ingen undgår att bli berörd. Det är så sant att pengar bränns på många sätt . Här blir det tydligt. Orättvisan är ännu hemskare! Det är ju suveränt! Hejja Gudrun och Fi!
    // Elisabet

  3. Jag tycker det är både stötande och oseriöst och att FI diskvalicerar sig själva med såna populistiska plojgrejer. Framför allt skär det i ögonen på dem som inget har att någon kan tänka sig att bränna upp ett värde på det här sättet så jag tror och hoppas på att FI förlorar på det.

Kommentarer inaktiverade.