7 tips för ditt bibliotek på Facebook och Twitter

Jag har ägnat de senaste tre åren åt att studera de sociala aspekterna av internet och hur biblioteken kan använda sig av dem. Jo, visst har jag gjort mycket annat också, men detta har ändå varit ett specialintresse.

Ändå har jag kläckt ur mig förhållandevis få blogginlägg av typen ”13 saker som…”, 5 tips på…”. Mest av den anledningen att den typen av listor tenderar att bli lite väl förenklade. Man förleds att tro att något som ofta är ganska komplext kan bockas av i en checklista.

Men här kommer i alla fall en lista. Jag tror att de flesta som läser vid det här laget förstår att kommunikation är lite mer komplext och kan ta till sig listan med en nypa salt, eller anpassa den till egna förhållanden. Listan handlar om vad man kan behöva tänka på. när man väl har lanserat sitt bibliotek på Facebook och Twitter (jag tänker i huvudsak utifrån ett folkbiblioteksperspektiv).

1. Facebook och Twitter är inte samma sak. Kommunikationen fungerar annorlunda och du når olika målgrupper i respektive tjänst.

2. Lägg gärna rss-flöden från t ex bibliotekets blogg till båda tjänsterna. Men låt aldrig flödet på Facebook och Twitter bestå av bara rss.

3. Sociala medier handlar om kommunikation, att skapa engagemang för biblioteket. Ni finns på Facebook och Twitter därför att ni vill ha kommunikation med omgivningen. Att t ex använda humor kan vara ett bra knep.

4. Definiera era olika målgrupper, de är flera.

5. När ni får kommentarer finns det bara en enkel regel: svara på dem.

6. Länkkärlek. Ett bra tips som jag lärt mig av Doktor Spinn. Vill ni att andra ska gilla er? Då behöver ni troligen gilla dem först. Länka till era låntagares bloggar, till andra verksamheter i kommunen etc.

7. Lyft fram det speciella med biblioteket, det smala. Den senaste bästsäljaren finns på 1000 andra ställen. Det är inte en slump att ett Twitterkonto som Diktbiblioteket har över 450 följare, trots att kontot inte kommunicerar.

Det var allt för denna gång, jag lovar återkomma med fler listor. Protestera gärna om/när jag har fel! Och nej, jag lever inte alltid upp till dessa punkter själv.

Annons

6 tankar om “7 tips för ditt bibliotek på Facebook och Twitter

  1. Ping: Tweets that mention 7 tips för ditt bibliotek på Facebook och Twitter « BiblioBuster -- Topsy.com

  2. Ping: Spinns Smurftips — Doktor Spinn

Kommentarer inaktiverade.