Tre nischade biblioteksbloggar

Som jag har skrivit tidigare tror jag på nischade bloggar och det gäller nog i synnerhet på biblioteksområdet. Jag är ännu mer övetygad sedan jag hörde Bokhoran Johanna Ögren tala härmodagen om vikten av att brinna för det ämne som man bloggar om. Det är enklare att skriva engagerat om man faktiskt är intresserad.

Här är tre exempel på mer nischade bloggar som drivs av bibliotek. Fyll gärna på med fler exempel i kommentarerna!

Spelbiblioteket
Denna blogg är dessutom ett samarbete mellan personer som arbetar på olika orter. Och ämnet är naturligtvis spel på bibliotek. Förutom initierade inlägg finns också en lista på bibliotek som arbetar med spel.

Småbarnsbloggen
En blogg från biblioteken i Botkyrka som riktar sig till föräldrar och dem som arbetar med mindre barn och syftar till att ge inspiration kring hur man kan utveckla läsandet för barnen.

Långa svansen
Har kommit till inom projektet Långa svansen på Stockholms stadsbibliotek. Här bloggas det lite mer djuplodande kring litterära perioder och teman. Och det är böckerna från magasinen som är i fokus, de som kanske är lite svårare att hitta fram till.

Annonser

10 thoughts on “Tre nischade biblioteksbloggar

  1. Pingback: Tweets that mention Tre nischade biblioteksbloggar « BiblioBuster -- Topsy.com

  2. VI jobbar också på med vår blogg på Campusbiblioteket Skellefteå. Så vitt vi vet så är vi ensamma med konceptet att vår ”biblioteksvärdinna” Kerstin bloggar. Ta en titt och kom gärna med synpunkter!

    Hälsar
    Kerstin Kampus, biblioteksvärdinna på Campusbiblioteket Skellefteå

  3. Gävle biblioteks blogg, BIBLIOTEKSTIPSET, riktar sig direkt till våra vuxna låntagare. Bloggen innehåller framförallt lästips, men vi har även haft en och annan tävling med litterärt tema och enstaka författarporträtt i samband med författarbesök. Tonen är lite lättsamt personligt hållen utan att bli privat och 95 % av inläggen är signerade med namn (undantag tävlingar och liknande allmänna inlägg). Här hittar man inga dagens outfit eller inlägg i den allmänna biblioteksdebatten, inte heller några rapporter från konferenser eller liknande. Nej, här står bibliotekets utbud i centrum.

    /Susanne Harris, Gävle bibliotek

  4. Bibliotekstipset och Mina bibliotek är mina (och har jag förstått: också många andras) favoriter när det gäller biblioteksbloggar, kanske just av de skäl som Susanne Harris nämner.

Kommentarer inaktiverade.