Bibliotekarier i media

Det verkar vara något av en bibliotekshype just nu. Förutom allehanda biblioteksdebatter i de traditionella medierna (vi insatta vet ju var debatten egentligen förs hela tiden), görs det även underhållning på temat.

Lyssna till Jenny Lindhs utmärkta insats i radioprogrammet Verkligheten, där hon blir ställd inför inkvisitionen. Är inte bibliotekarier innerst inne riktiga litteratursnobbar och visst finns det en sexgudinna (alt. -gud) bakom de där glasögonen? Fördomarna radas upp och bemöts på ett både ärligt och ganska uttömmande vis av Jenny.

Vi var många som bänkade oss framför Bibliotekstjuven. Historien är byggd på verkliga händelser som inträffade för ungefär 7 år sedan på Kungl. biblioteket. I tv-serien var dock själva tjuven förvandlad till biblioteksassistent och många andra detaljer var förstås också ändrade jämfört med förlagan. Som tur var. Det finns ett stort intresse för serien, inte minst bland biblioteksanställda. Vi var några som ägnade oss åt att diskutera på Twitter medan det hela pågick, hashtag #bibltjuv. Åsikterna var nog lite blandade, men jag kommer att fortsätta titta. En kollega, som vet vad han talar om, uttryckte sig såhär:

Bibliotekstjuven

😉

Annonser

5 tankar om “Bibliotekarier i media

  1. Jag gillar också Jenny Lindhs utmärkta insats och den svåra uppgift som hon ställs inför. Jag blir dock återigen nedstämd över att den stereotypa bilden av bibliotekarier återigen befästs genom att frågorna som intervjuaren ställer är vinklade. Och jag ska också fortsätta att se bibliotekstjuven, historien i sig är spännande att få följa.

  2. Tycker också att Jenny gör en utmärkt insats. Jag tror att vi bara får acceptera de fördomar som finns om bibliotekarier, jag tror de finns om alla yrkesgrupper. Eller acceptera är fel ord, för naturligtvis behöver vi arbeta med att ge en rättvisande bild av vad yrket innebär. Men ATT det finns fördomar, det kommer det nog alltid att göra. 🙂

  3. Att förändra bilden av bibliotekarier kan ta tid. Det är bra att vi visar upp en varierad bild. Bibliotekarieyrket är ju inte helt enhetligt. Jenny gör en fantastisk insats för att visa upp att bibliotekarier inte behöver vara grå och tysta.

  4. Det händer jätte mycket med bibliotekariens roll just nu! Fortsätt ert imponerande arbete med de virtuella möjligheterna. Min bild är helt förändrad iaf!

Kommentarer inaktiverade.