Mer lästips – biblioteksutveckling, digital delaktighet

 

Nyskriven slutrapport från Regionbibliotek Stockholms projekt Sociala medier, går att läsa och hämta fritt här, i pdf-format.Sociala medier slutrapport

Projektets syfte var att bibliotek och folkbildning ska arbeta gemensamt för att överbrygga digitala klyftor som har med deltagarkulturen och webb 2.0 att göra. Att arbeta för att öka kunskapen om tjänster som ger möjlighet till deltagande hos personer som saknar denna kunskap och vill tillägna sig den, främst personer i åldern 40 plus. Visa att folkbiblioteken är offentliga lärmiljöer, där människor kan få hjälp med den nya tekniken, för att kunna ta del av tjänster och skapa innehåll på Internet.

 
Ett steg till!
Inte lika nyskrivna (2009) boken Ett steg till! En metodbok för biblioteksutveckling [pdf], som nu är kurslitteratur på Bibliotekshögskolan. Utgiven av Regionbiblioteket i samarbete med länsbiblioteken i Mellansverige.

Den är en praktisk handbok för alla som vill arbeta med verksamhetsutveckling på bibliotek. Boken innehåller beskrivningar av metoder som bl a processkartläggning, fokusgrupper och kollegial observation.

 

Sånt som jag håller på med på mitt jobb, helt enkelt. 🙂 Pdf:er funkar ju så bra att läsa på iPad dessutom.

Annonser

2 thoughts on “Mer lästips – biblioteksutveckling, digital delaktighet

  1. Mycket intressant läsning!
    Jag tror att den fysiska förankringen när man ska lära sig om det virtuella är viktig. Som det står om i slutet att kopplingen till och handledningen på biblioteket kan höja antalet deltagare som går genom hela kursen. Biblioteket måste även spegla den här verksamheten i sin byggnad med rum som är tillgängliga och tillåtande vilken grundkunskap man än har.

Kommentarer inaktiverade.