Nu fortsätter vi med digital delaktighet

Nu startar ett nationellt projekt som syftar till att öka den digitala delaktigheten i Sverige, inom ramen för Digidel2013-kampanjen. Det är kursen Delning.nu, där alla invånare i Sverige är välkomna att lära sig lite mer om sociala medier. Det enda som krävs är förkunskaper i form av viss datorvana och någon liten vana vid att surfa på nätet. Såhär skriver Sandra Sporrenstrand, som är projektledare för kursen:

Vad är syftet med att lära sig sociala medier?

Det finns flera. Tjänsterna i sig är användbara på olika sätt. Det kan handla om att hålla kontakt med vänner och bekanta (t.ex. genom Facebook), enkelt hålla sig uppdaterad (t.ex. genom Twitter, bloggar, nyhetstjänster) eller underlätta vardaglig informationssökning (t.ex. genom uppslagsverket Wikipedia, Googles kartor och översättningsfunktion, bibliotekens hemsidor). Tjänsterna innebär att du bidrar till innehållet, gör din röst hörd, deltar i diskussioner eller är kreativ och deltagande på andra sätt. Som en bonus ger övningen nya färdigheter – har du provat på sociala medier kan du lättare ta dig an många andra e-tjänster.

Projektet är en fortsättning på förra årets projekt/kurs om Sociala medier, som jag själv ledde i Stockholms län. Det nya projektet är nationellt och runt 30 folkbibliotek över hela landet har anmält intresse för att i anslutning till kursen ge handledning i det fysiska biblioteket. Vi gör vår andel för målet att öka antalet digitalt delaktiga med 500 000 personer till 2013. Och vi gör det inom vår nisch, dvs inte grundläggande datorkunskap eller myndighetsinriktad informatonssökning, utan med fokus på social samhörighet, känsla av tillhörighet. En utvärdering av förra årets projekt går att läsa här [pdf]. Som förut är det siftelsen .SE som finansierar satsningen.

I slutet av den här månaden samlar vi de bibliotek som vill delta i projektet, dels till en träff i Göteborg (28 mars) och en träff i Stockholm (1 april). Vill du vara med? Kontakta sandra.sporrenstrand@stockholm.se

Delning.nu

Annonser

One thought on “Nu fortsätter vi med digital delaktighet

  1. Och inte bara invånare i Sverige, även några nordiska vänner har redan kommit med. 🙂

    Den som har vänner och bekanta som skulle ha glädje av att ta några steg längre ut i cyberrymden och in i den digitala gemenskapen får gärna tipsa om kursen.

Kommentarer inaktiverade.