Stolt

Jag är stolt över att vara bibliotekarie. Det har jag alltid varit. Ja, jag säger att jag ÄR bibliotekarie. Detta trots att jag inte ens arbetar som bibliotekarie sedan några år tillbaka. Men jag är hängiven bibliotekariens uppgift och det är inget engagemang som jag loggar ut från när jag går hem från jobbet kl 17.

Att vara bibliotekarie är det finaste man kan vara. Det blev vi alla påminda om som lyssnade till R David Lankes föreläsning på Biblioteksdagarna på Gotland i förmiddags. Få av oss är så vältaliga som Lankes. Och få talar så hängivet kring bibliotekariens uppdrag som han. Det är inte alla förunnat att kunna tala på det sättet – kanske mer vanligt hos politiska och religiösa ledare. Det var så att ögonen tårades.

Lankes talar om bibliotekarien som ”facilitator” (svenskt ord, någon?) för skapande av kunskap hos människor i sitt närområde, i det sammanhang där man är satt att verka. Bibliotekariens uppgift är att förbättra samhället. De redskap som bibliotekarien har är bland annat bibliotek och böcker. Ta del av hans föreläsning (slides), föredraget spelades enligt uppgift in och kommer väl senare. Uppdatering: Åke Nygren har gjort en inspelning via Bambuser.

Jag ingår i en arbetsgrupp som på uppdrag av fackförbundet DIKs förbundsstyrelse skriver en rapport om bibliotekarieyrkets framtid. Vi hade förmånen att träffa R David Lankes i en timma på morgonen före föreläsningen. Jag har fyra sidor anteckningar från det mötet. Mycket av det som föreläsningen tog upp pratade vi givetvis om även på detta möte, men pga våra specifika frågor fanns det även annat som lyftes:

Lankes menar att vi behöver bestämma oss för vart vi, på biblioteken, är på väg. Även i föreläsningen talade han om vikten av att inte bara gå som en svans efter de förändringar som vi uppfattar vara på gång, utan istället bestämma oss för vad vi vill och ta täten. Även vi är med och formar utvecklingen, framtiden. Han menade att alla utbildnings- och fortbildningsinsatser, alla nationella konferenser (som Biblioteksdagarna) bör ingå i en nationell strategi, där vi har bestämt oss för vart vi är på väg. En nationell bibliotekspolitik, om man så vill, dit personalens kunskapsutveckling är starkt kopplad. Detta är ju särskilt intressant för oss i Sverige just nu, eftersom en sådan här nationell politik och samordning är på väg genom KBs nya uppdrag.

Just här stannar jag idag, med ord lånade från Edith Södergran: Det anstår oss inte att göra oss mindre än vi är! Gör vi det, så gör vi världen en otjänst.

Foto: Sara Andersson. Från vänster Cecilia Petersson, Birgitta Rydell, Anna-Stina Takala, Anna Åkerberg, R David Lankes, Linnéa Sjögren, Anders Söderbäck

Läs mer på BiblioBuster om Lankes.

Annonser

6 thoughts on “Stolt

 1. Hej Anna-Stina! ”Underlättare” kallar vi oss när vi är ute och swottar i projektet Kompobib2020. Visst blir man stolt över att ha ett yrke som har så många möjligheter!
  Du beskriver det så väl! Elisabet

 2. Vart är de svenska folkbiblioteken år 2011 på väg när det gäller ”lärande” –
  särskilt barns lärande?

  Vi är väl alla chockade över resultatet vi fick veta härom dagen – i samtliga nyhetskanaler – från den stora vetenskapliga undersökningen (Göteborg, pedagogik) som ger vid handen att dagens svenska 10-åringar läser som 9-åringarna gjorde 1980.
  Den svaga läsförmågan gör att dagens 10-åringar också är sämre än sina föräldrar i matematik coh naturvetenskap.

  Undersökningen visade ju de duktiga läsarna drastiskt minskat i antal – allt färre ”bokslukare ”- och att forskarna hävdar att ”felet” ligger i att 10-åringarna spelar för mycket tv-och datorspel.
  Barnen har därmed fått svåra problem när det gäller att koncentera sig i avkodningen av längre texter och de kräver snabbare stimuli än vad till exempel en faktabok kan ge.

  Ska vi inte tänka om när det gäller spel på bibliotek? Våga gallra bort en del spel? Låta bli att köpa nya (annat än specialanpassade spel för barn med vissa handikapp).

  Sluta att vara den där svansen som hänger på… och istället våga ta konsekvenser av modern pedagogisk forskning.
  Eller?

 3. Pingback: Grand challenges of librarianship… « Bibliotek25

 4. Pingback: Spaning om kompetenskrav på framtida bibliotekarier « BiblioBuster

 5. Pingback: En intensiv vecka med viktiga frågor för bibliotek och bibliotekarier « BiblioBuster

Kommentarer inaktiverade.