Att fortsätta tro

Jag läste nånstans på nätet att katastrofer som den i Norge inte går att undvika. Det finns inga sätt att stoppa galningar som bestämmer sig för att genomföra illdåd.

Men jag säger att det kan gå. Kanske inte så länge vi betraktar det som hänt i Norge som ett irrationellt verk av en galning, men när vi ser mönster och individers kopplingar till strömningar i samhället. Likt många andra som mördat i en förvriden ideologis namn, kan man i det här fallet dra paralleller till ett nordiskt samhälle där intoleransen vunnit allt mer politisk mark.

I sin bok om Lasermannen pekar Gellert Tamas på hur den rådande tidsandan legimerade morden, i mördarens ögon. Känslan av tyst (eller uttalat) samtycke till att det är rätt att ”plocka bort” oönskade individer var närvarande. Paralleller till händelserna i Norge finns att hitta i samhällsklimatet.

Jag menar som sagt att det går att göra något. För en stund sedan läste jag ett uttalande av Eskil Franke, överintendent vid Forum för levande historia, som på ett bra sätt sammanfattar det ansvar som var och en av oss har.

Vi påminns på nytt om att den öppna och levande demokratin varje dag måste återerövras när krafter vill stjäla den för sina egna syften. Låt oss därför i ord och handling bli än mer medvetna och uthålliga i denna dagliga kamp. Alla, ja alla, bidrar i vardagen med sin hållning, sin attityd, sina ord och handlingar. Ingen är åskådare i demokratin utan vi alla är fullt delaktiga på den plats och i det sammanhang vi verkar. Det är det som gör den levande demokratin till ett nätverk som varken kan bombas eller skjutas sönder.

Det är lätt att tro att ”nån annan” har ansvaret för hur vårt samhälle ska bli. Men att antingen ignorera eller ta ställning mot den smygrasistiska kommentaren i vardagen, kan bli det som i slutändan avgör.

Boken Lasermannen : en berättelse om Sverige finns på jättemånga svenska bibliotek. Att läsa väl genomtänkta och underbyggda texter gör oss bättre rustade att förstå vår omgivning.

Uppdatering 3 augusti 2011: Nu har Gellert Tamas själv skrivit om ämnet i Ab.

Annonser

2 thoughts on “Att fortsätta tro

Kommentarer inaktiverade.