En intensiv vecka med viktiga frågor för bibliotek och bibliotekarier

Den här veckan har jag varit på konferens – precis hela tiden. Det har varit mycket intressanta och avgörande möten, men också ganska krävande att ägna en hel vecka åt detta.

Konferensen Det nya bibliotekslandskapet – metoder och verktyg samlade personal från Sveriges länsbibliotek i Söderköping. Bland annat hade Kulturrådet men framförallt KB viktiga punkter på programmet, som rörde samarbetet mellan läns/regionbiblioteken och KB. Det finns skillnader i kultur mellan länsbiblioteken och KB, inte tu tal om saken. Men nu är det viktiga att vi kan samarbeta på ett bra sätt framöver, när KB har uppdraget att verka för utveckling och översyn av folkbiblioteksverksamheten i landet. Läs på samverkansbloggen om KBs uppdrag.

Under hösten kommer KB att gå ut med en enkät till samtliga folkbibliotek i landet, för att ta reda på hur det är med de politiskt antagna biblioteksplanerna. Hur ser de ut, hur används de, hur togs de fram? Under nästa år ska ett kvalitetsarbete påbörjas, där folkbiblioteken framförallt ska ägna sig åt självvärdering av sin verksamhet. Länsbiblioteken kommer att vara en viktig länk i detta arbete.

Arbetet med nationell katalog fortsätter. Där finns fortfarande frågor att lösa, t ex var katalogiseringsarbetet ska ske framöver.

"Gruppdiskussioner om nationell katalog" av Anna-Stina Takala / CC by 2.0

"Gruppdiskussioner om nationell katalog" av Anna-Stina Takala / CC by 2.0

Under slutet av veckan har jag deltagit i möte med DIKs förbundsstyrelse. Bland annat har vi fått se mer av DIKs nya grafiska profil och webbplats, som lanseras i samband med Bokmässan. Jag har också presenterat den rapport om bibliotekariers framtida kompetens som jag har varit med och tagit fram. Rapporten kommer att publiceras på DIKs webbplats i slutet av september och kommer att utgöra underlag för fortsatt arbete med professionerna inom DIK. Omvärlden förändras och så också kraven som ställs i arbetslivet. De kraven är likartade oavsett vilket DIK-yrke man arbetar inom.  Jag ser en spännande framtid för bibliotekarier, om vi lyckas fortsätta vara relevanta.

Idag har jag också gästbloggat hos Peter Alsbjer, angående svårigheten att blogga. Jag tror att vi båda är lite ledsna över att inte fler bloggar om biblioteksfrågor i vårt land. Om en person i dagsläget slutar blogga (som t ex Lina Z Ydrefelt gjorde när hon lade ner En okuvlig bibliotekarie) så minskar antalet bloggare med många många procent. Fler röster behövs! Se gärna min lista också, med mer eller mindre aktiva biblioteksbloggar. Trevlig helg!

Annonser

One thought on “En intensiv vecka med viktiga frågor för bibliotek och bibliotekarier

  1. Pingback: Kvalitétsprocesser och självvärdering | Cecilias tankar

Kommentarer inaktiverade.