Att lansera en nättjänst

Det har varit en intensiv dag idag. Bibblan svarar har haft premiär. Vi (mina kollegor Anna Å, Lennart, Elisabet, Bertine och Åsa B) har planerat för detta ett tag. Ett ganska långt tag. Vi har jobbat hårt med tjänsten särskilt sedan sommaren. När man håller på med någonting länge, så blir man lätt blind för det man sysslar med. Så när tjänsten i hemlighet gick live sent i fredags kväll, blev jag ganska överraskad av Åke Nygrens positiva utrop i DM på twitter – Det här kommer att sälja sig självt!

Men så blev det faktiskt! För mig som inte gör webblanseringar varje dag direkt så kändes det som om precis alla länkade till vår nya tjänst på facebook och twitter, eller rent av bloggade om den. Även om det förstås inte var så. Men vi hade inte räknat med så mycket ”gratisskjuts” så att säga. En hel del av det arbete som vi hade förberett oss på, behövdes nästan inte. Att kontakta bloggare t ex.

Jag tror att hemligheten ligger i att Bibblan svarar är en social tjänst. Förutom att den förstås finns både på facebook (100+ nya gillare idag) och twitter, så ger den ett personligt ansikte till de bibliotekarier som jobbar med tjänsten. Den är snygg och mysig. Det går att dela alla svar på facebook. Det går att prata med oss som jobbar med tjänsten, på facebook och på twitter. Förutom via mejl då. Man kan välja sin favoritbibliotekarie. Det är en unik tjänst, för den finns på tio språk. Jag tror också att våra sociala kontaktnät på webben, vi som arbetar med tjänsten, underlättade spridningen.

För fortsatt framgång är det viktigt att tjänsten håller hög kvalitet och levererar det den säger att den ska. Vi har fler än 200 bibliotekarier som ska hjälpas åt med den uppgiften. Ändå kändes det nästan överväldigande när frågorna började strömma in i tjänsten. Vad fort det går, vi behöver vara fler!

Vad är Bibblan svarar? Läs mer i utvecklingsbloggen. Bibblan svarar är designad av Good Old.

Bibblan svararOch för mig är det bästa med Bibblan svarar att det lyfter bibliotekens främsta resurs – dess personal.

2 thoughts on “Att lansera en nättjänst

Kommentarer inaktiverade.